Quantcast
Channel: FriMad.dk – glutenfri & laktosefri opskrifter
Viewing all 156 articles
Browse latest View live

Korea – hvordan man overlever (og nyder det!)

$
0
0
2014-10-28 14.10.43

Ssambap

Jeg lever lidt på kanten pt. Sådan i forhold til mad. Ikke mindst sikker mad.

For Korea, hvor jeg for øjeblikket holder lidt ferie i forlængelse af en konference, har vist sig at være lidt af en udfordring. Når det så er sagt, går det egentlig udmærket, og er er sindssygt mange lækre ting at spise ikke destomindre :D

Normalt plejer Asien egentlig at være et slaraffenrejseland, hvis man ikke kan tåle gluten og mælkeprodukter – det var i hvert fald min oplevelse i Malaysia, Indonesien og Singapore, ligeledes med Indisk og Japansk mad. De jævner sjældent deres saucer/pastes med hvedemel, og komælk er ikke rigtig noget, de bruger (eller også kan det nemt udelades, hvis man bare beder om det).

Men Korea er lidt anderledes:

Bibimbap

Bibimbap

En ting er, at det hele står med koreanske skrifttegn (og sjældent på engelsk), så det er rimelig svært at overskue mulighederne på menukortet og komplet umuligt at læse varedeklarationer i supermarkedet!

En anden ting er, at det langfra er hver dag, jeg møder nogen, der kan sige bare tre ord på engelsk, og så er det jo sin sag at bede om gluten- og mælkefri mad.

For det tredje er allergier og intolerancer ikke noget, man kender til her i Korea. Mystisk nok!?

Og som en fjerde udfordring indeholder koreansk mad overraskende ofte nudler, et eller andet der er vendt i mel, inden det steges, eller også er ost en ingrediens. Heldigvis kan man komme langt ved så bare at forklare, at ens mad ikke må indeholde netop de tre ting…

Nå, men når det så er sagt, klarer jeg mig overraskende godt og her i de snart to uger, jeg har været her, kun én gang fået noget, jeg ikke skulle have haft, og det var heldigvis kun en lille mængde.

Så hvordan gør jeg, når jeg færdes i farligt mad-farvand og ikke rigtigt kan kommunikere med folk?

    • Kimchi stew

      Kimchi stew

      Jeg researcher hjemmefra (og undervejs) og finder frem til et par måltider, der er sikre. Og jeg googler mig frem til blogs og blogindlæg fra andre, der også har skullet rejse rundt i Korea uden mælk og gluten for at få inspiration til sjove madoplevelser. Jeg har blandt andet fundet en beskrivelse af et glutenfrit bageri, som jeg tror, jeg skal besøge.

    • Jeg kigger. Eller rettere: Jeg glor(!) på hvad andre spiser. Og på hvad jeg selv får serveret. Og heldigvis elsker Asien generelt menukort med billeder, så det hjælper liiidt på det.
    • Jeg lærer enkelte ord, på hyppigt forekomne ting, som jeg enten skal være sikker på ikke at få eller gerne vil have (der findes et utal af nyttige apps og guidebøger). F.eks. hedder ris “bap” på koreansk, og hvis der er ris i en ret, er der yderst sjældent nudler i. Så hvis man beder om “bap” er man godt på vej :)
    • Desuden fik jeg min couchsurfing-vært i Seoul til at skrive en lap papir, hvor der står specifikt, hvad jeg ikke kan tåle. Både en beskrivelse, men også bare enkelte ord som “nudler” eller “mel”, så jeg i værste fald bare kan pege, ryste på hovedet og sige nej. Hvis man ikke lige har samme mulighed, kan man bruge Celiac Travels sprogkort (selvom der godt nok står, at man godt kan tåle mælk).

    2014-10-31 12.06.31
    2014-10-31 12.06.44

     

    Og hvad spiser jeg?

    • Kimchi

      Næsten alt. Med undtagelse af nudler, mel og ost. Og her er SÅ meget lækkert at kaste sig over.

    • Kimchi!!! Fermenterede grøntsager, oftest kål eller kinaradise, typisk i chilipaste. Altid glutenfri og mælkefri.
    • Alt der består af en eller anden slags grillet kød eller tofu (hedder galbi)
    • Bibimbap, der er en lækker risret med crispy grønt, tang og en masse spirer plus et spejlæg. Det serveres sammen med en stærk chilisuppe med tofu og en masse forskellige slags kimchi i chilipaste. Bibimbap findes i et utal af varianter, med og uden kød og eller fisk, serveret kold (oftest) eller varm (det hedder ‘bibimbap dolsot’)
    • Til morgenmad spiser jeg oftest æble eller banan og en masse nødder. Eller avocado (og ja, jeg rejser altid med min scweizerkniv og en ske). Som i så mange andre lande er Starbucks at finde i alle større byer, så man kan jo også få sig en caffe latte med sojamælk engang imellem. I andre coffee shops er jeg ikke rigtig stødt på alternativer til komælk
    • Gimbap

      Gimbap

      Gimbap: sushi-lignende ruller af ris, der er rullet i tang. Typisk med skinke og crapstick, som jeg dog for det meste piller ud, da jeg ikke helt er sikker på, hvad de indeholder. Med mindre jeg kan se hvordan de tilbereder det, og jeg kan se, at deres crapsticks faktisk ER et reelt krabbeben. Gimbap fås også i en trekantet variant med mayonnaise og tun i de fleste convenient stores/kiosker. Oplagt som madpakke.

    • Tang-chips: Overalt kan man købe små pakker med tørret tang, der spises som snacks, og det er slemt vanedannende.
    • Ssambap: En hulens masse forskellige slags kimchi og kød, som man pakker ind sammen med ris i de lækreste salatblade :P
    • Sushi – fås et utal af steder. Jeg tager her dog ikke hensyn til, hvordan sojasovsen er produceret, men har erfaring for, at min ellers ultra sensitive krop ikke reagerer på det. Måske fordi den lange fermenteringsproces ændrer på eventuelt gluten.
    • Soju: Den koreanske alkoholdrik på ca. 18%, der er lavet på sødekartofler og derfor komplet safe – altså hvis man lige ser bort fra eventuelle tømmermænd.

The post Korea – hvordan man overlever (og nyder det!) appeared first on FriMad.dk - glutenfri & laktosefri opskrifter.


Cornflakes (glutenfri) med rismælk/sojamælk

$
0
0

Morgenmad er noget af det sværeste at finde på, når man hverken spiser gluten eller laktose. Så selvom det ikke kræver en egentlig opskrift, vil jeg alligevel smide cornflakes med rismælk eller sojamælk eller måske som crunch på sojayoghurt (evt. hjemmelavet sojayoghurt) på som en af mulighederne – til inspiration og som reminder om, at det findes.

Grundsubstans:
Rismælk/sojamælk/sojayoghurt
Glutenfri cornflakes (vær opmærksom på, at de fleste slags cornflakes indeholder spor af gluten, se hvorfor her)

Tilføjelser, der kan kombineres på kryds og tværs:
1) Banan i skiver
2) 1 lille håndfuld hørfrø
3) 1 lille håndfuld solsikkefrø
4) 1 håndfuld frosne hindbær (jeg plejer at tage dem op aftenen inden og lade dem tø i køleskabet natten over)
5) 1 håndfuld “bærsymfoni” (fås bl.a. i Netto)
6) 1 håndfuld tørret frugt
7) Glutenfri havregryn (skal være specialfremstillet, se hvorfor her)

Kom gerne med flere tips.

The post Cornflakes (glutenfri) med rismælk/sojamælk appeared first on FriMad.dk - glutenfri & laktosefri opskrifter.

Grønne wraps med karryhummus, tandoori-løg-relish og laks

$
0
0

IMG_7975.JPGNem, hurtig, let og ikke mindst lækker aftensmad. Specielt løg-relishen med tandoori-krydderi gør virkelig noget helt fantastisk. Og så er det bare en super nem måde at lave glutenfrie wraps på. Opskriften kræver ikke det store arbejde, selvom det lyder lidt “avanceret” – det eneste, der skal hakkes er løg og hvidløg, og det er både nemt og hurtigt at stege en laks, brune nogle løg og blende en dåse kikærter med krydderi.

Jeg har siddet og kigget i kogebøger i dag. Det er sådan en hobby, jeg engang imellem tager op. Helt almindelige kogebøger som Karolines, Suveræne Succeser og Tøsekogebogen. Det virker måske lidt fjollet, når jeg stort set ikke kan tåle noget af alt det lækre, jeg sidder og kigger på, men det er et brand godt sted at finde inspiration. Og jeg kan mærke, at det får min hjerne til at køre på højtryk med tanker som “Nåja, så kan jeg erstatte dét med dét” og “Hmm, måske kan dét give sådan en konsistens/smag, når det nu ikke lige skal være ost?”. Det er faktisk ret sjovt og kan bestemt anbefales. Om en uges tid har jeg fødselsdag, og der skal jeg helt sikkert også ind og kigge på kageopskrifterne fra Den store Bagedyst :P

IMG_7954.JPGNå, men jeg fandt en opskrift på pitabrød med karryhummus, tandooriløg og spinat, som jeg bestemte mig for at lave til aftensmad – med kikærtepandekager med gurkemeje og nigellafrø i stedet for pitabrød. Desværre havde supermarkedet ikke mere spinat tilbage. Til gengæld havde de laks på tilbud, så jeg sadlede om og besluttede mig for en løsning, der var mindst ligeså crispy og mættende og faktisk en smule hurtigere at lave: grønne wraps af hjertesalat = spinat og wrap i én. Smart ikke? ;) Og laks som mættende proteinkilde, der også betød, at jeg undgik at bruge kikærter i både wrap og hummus.

Absolut et hit, så her kommer opskriften. Den rækker til 2 personer.
Alle tingene gøres klar samtidig og serveres i separate skåle, så man selv kan fylde sin wrap med det, man har lyst til. Server gerne lidt friske grøntsagsstave til – det er super til overskydende hummus. Friske koriander og/eller persille er også et hit.

Velbekomme!

Glutenfrie, grønne wraps

Man kan bruge mange forskellige grønne blade. Mine favoritter er spidskål eller hjertesalat, da bladene giver en god sprødhed, men stadig kan bøjes sammen om fyld uden at knække – f.eks. i modsætning til hvidkål. I dag brugte jeg hjertesalat.

Ca. 1 hjertesalathoved pr. person

Sådan gør du:
Skyl salathovedet. Skær bunden af stokken, pil bladene af et efter et og læg dem i en skål til afdrypning. Servér.

Karryhummus

KarryhummusOpskriften er næsten den samme som min opskrift på almindelig hummus. Denne er bare tilsat karry, og så havde jeg glemt at købe citron, så brugte lime i stedet, og jeg glemte vist også at bruge tahin. Men det smagte altså formidabelt alligevel.
Karry er et blandingskrydderi, så husk lige at tjekke, om der skulle være gluten/hvedemel i – det er faktisk indimellem tilfældet. Selv bruger jeg oftest den fra Santa Maria eller Urtekrams, for de er glutenfri.

1 dåse kikærter
2 fed hvidløg
1 spsk. spidskommen
1 spsk. karry (tjek om den er glutenfri)
saften fra 1 lime eller 1/2 citron
Olivenolie
Salt og peber

Fremgangsmåde:

  1. Hæld lagen fra kikærterne og hæld kikærterne i en skål.
  2. Pres hvidløgene, tilsæt spidskommen, karry, limesaft, en god sjat olivenolie, lidt salt og peber.
  3. Blend det hele sammen med en stavblender.
  4. Tilsæt evt. mere olivenolie (eller evt. vand), indtil din hummus er cremet nok i konsistensen.

Tandoori-løg-relish

3 løg
ca. 1 spsk. tandoori-krydderi (jeg brugte den fra Santa Maria – fås i større supermarkeder)
Lidt salt.
Olie til stegning

Fremgangsmåde
Brun løgene i en lille gryde sammen med tandoori-krydderi og salt, indtil løgene er godt bløde. Det tager et par minutter. Pas på ikke at skrue for højt op for varmen ,så løgene bliver brankede.

Udramatisk pandestegt laks

1 fersk laksefilet pr. person
Olivenolie til stegning

Ingredienser

  1. Steg laksen i olivenolie på en pande ved middel varme. Først på skindsiden, til den er halvt stegt. Vend den så og steg den færdig på den anden side. Afhængig af tykkelsen skal den nok ca. have 7-8 minutter i alt; lidt længere på skindsiden end den anden side.
  2. Skær laksekødet i små stykker, som man kan putte i sin wrap.

The post Grønne wraps med karryhummus, tandoori-løg-relish og laks appeared first on FriMad.dk - glutenfri & laktosefri opskrifter.

Lynhurtige kikærtepandekager (glutenfri pandekager)

$
0
0

KikærtepandekagerGlutenfri pandekager på 10 minutter. Hvis du har kikærtemel i dit køkkenskab og vand i din vandhane, har du sådan set, hvad der skal bruges. Opskriften kan varieres i ét væk og bruges både som madpandekager/wraps og som dessert.

Jeg har lige haft min veninde på weekendbesøg. Hun har to små drenge, og hos dem er pandekager et hit. Men pandekager kan tit godt tage lidt lang tid at lave: man skal piske æg, veje ingredienser af, hele tiden orientere sig i opskriften for de rigtige mængder, og ikke mindst tager det en krig at få dem bagt. Og det kan jeg forstå, er lidt kritisk, når man er en børnefamilie ;)

Men sådan er det ikke med kikærtepandekager.

Den her opskrift kan nemt huskes i hovedet. Den er lynendes hurtigt smække sammen. Det eneste, man skal have på lager er kikærtemel, og det kan jo holde sig umådeligt lang tid. Og så er det både hurtige og nemme at stege/bage (eller hvad det nu hedder).

Opskriften her kan også varieres i et væk, afhængig af, hvad man skal bruge dem til.

Marrokanske kikærtepandekagerJeg tilsætter f.eks. indimellem lidt gurkemeje og nigellafrø/’jomfru i det grønne’, hvis jeg skal bruge pandekagerne som glutenfri madpandekager eller wraps til krydret mad som f.eks. sammen med løg-relish, krydret lammekød og spinat som på billedet her til venstre eller som tilbehør til indisk mad som ‘karryhummus, tandoori-løg og laks’-opskriften her.

Hvis man er mere til dessertpandekager, kan man tilsætte 1 spsk. honning/agavesirup eller sukker og evt. vaniljepulver, vaniljesukker, lidt kardemomme eller revet øko-citronskal.
Se også min anden opskrift på kikærtepandekager med hørfrø.

Pandekagerne kan også fryses.

Så er der det med smagen. Kikærtemel har en karakteristisk smag, som indimellem skiller vandene. Uanset hvordan man vender og drejer det, smager det anderledes end hvedemel. Personligt kan jeg ikke fordrage kikærtemel i bagt bagværk som brød og boller. Men i pandekager, synes jeg, det får en helt anden smag, og jeg har hidtil faktisk ikke serveret dem for nogen, der ikke har kunnet lide dem.

Lynhurtige kikærtepandekager

IMG_8110.JPGPortionen passer til wraps i forbindelse med et hovedmåltid for 2 personer.

2 dl kikærtemel
2 1/2 dl vand

Fremgangsmåde:

  • Pisk kikærtemel og vand godt sammen med et piskeris. Dejen kan sagtens bruges med det samme, men har godt af lige at trække 5-10 minutter så alle eventuelle melklumper bliver opløst.
  • Steg pandekagerne på en mellemstor pande i en eller anden form for olie. Jeg foretrækker olivenolie, hvis det er til madpandekager, og koldpresset kokosolie hvis det er til dessertpandekager. Hæld kun en lille smule dej på ad gangen, da den er overraskende nem at fordele over hele panden, og pandekagerne bliver lækrest, hvis de er tynde.

The post Lynhurtige kikærtepandekager (glutenfri pandekager) appeared first on FriMad.dk - glutenfri & laktosefri opskrifter.

Chokoladelagkage med fragilité og mokkacreme

$
0
0

Glutenfri chokoladelagkage med fragiliébund, og mælkefri mokkacremeOverordentlig lækker chokoladlagkage med fagilité, mokkacreme og chokoladespåner. Glutenfri, laktosefri og mælkefri som altid. Og MEGA lækker!!!

Hip hurra, det’ min fødselsdag! Og dét her er min fødselsdagskage!

…eller rettere sagt, det var min fødselsdagskage, for jeg fejrede den allerede i lørdags – og nu er det hele spist :P

Men uhm, den smagte godt! Det kan jeg slet ikke komme over, så jeg er ved at bage en til, når jeg får gæster igen senere i dag.

Det er den hidtil mest avancerede kage, jeg nogensinde har givet mig i kast med, og jeg har stykket den sammen af nok omkring 8-10 forskellige opskrifter. Faktisk har jeg været sindssygt sliksulten i over en uge, fordi jeg har trawlet nettet og ikke mindst Den store bagedysts hjemmeside tyndt for idéer til, hvad jeg skulle prøve at lave i en gluten- og mælkefri variant.

Kagen består af to chokoladebunde lavet på hasselnødder og kakao. Mellem de to chokoladebunde er der en fragilitébund (kan godt udelades, hvis det skal gå lidt hurtigere, men den er altså ret lækker).

Glutenfri lagkageKagen er bygget sådan her op:

Frugt-, chokoladesmørcreme- eller fragilité-pynt på toppen
Chokoladesmørcreme som glasur ovenpå og udenpå
Chokoladekagebund
Chokoladespåner/hakket chokolade (100 g)
Kagecreme
Fragilitébund
Evt. et lag banan (1-2 bananer)
Mokkacreme
Chokoladekagebund

Glutenfri chokoladelagkagebunde

Opskriften giver to lagkagebunde.

3 æg, delt i blommer og hvider
150 g sukker
1 tsk. vaniljepulver eller vaniljesukker
100 g hasselnødder, blendet til mel
1 1/2 tsk. bagepulver
3 spsk. kakaopulver

Fremgangsmåde:

  • Del æggene i blommer og hvider. Æggeblommerne skal i en stor skål, hviderne i en lille.
  • Pisk æggehviderne helt stive med en elpisker (evt. sammen med et lille knips salt) og sæt dem til side.
  • Pisk æggeblommer og sukker sammen til det bliver fluffy æggesnaps.
  • Bland hasselnøddemel, bagepulver og kakaopulver sammen og rør det i æggesnapsen.
  • Vend æggehviderne i.
  • De to bunde bages hver for sig: For en springform med bagepapir og hæld halvdelen af dejen i formen. Bag den i ca. 20 minutter ved 170 grader (almindelig ovn). Gentag samme procedure med anden halvdel af dejen.

Fragilitébund

Opskriften rækker til én fragilitébund og lidt pynt.

3 æggehvider
150 g sukker
150 g hasselnødder
20 g kartoffelmel

Fremgangsmåde:

  • Blend hasselnødderne til groft mel og rist det i ovnen i ca. 15. minutter ved 170 grader. Hold øje med det, da det lige pludselig får for meget. Det må ikke blive branket, men gerne dufte af ristede nødder. Faktisk kunne jeg godt finde på at riste hasselnødderne først og så blende dem til mel bagefter, næste gang jeg laver kagen. Jeg tror, det er lettere at styre.
  • Pisk æggehvider og sukker sammen til det bliver stift. Evt. sammen med et lille knips salt.
  • Bland kartoffelmelet med hasselnøddemelet og vend det forsigtigt i æggehvide-sukker-massen
  • Fordel massen i en springform beklædt med bagepapir og bag bunden i 15-20 minutter ved 200 grader. Put evt. lidt af dejen i en pose med tylle, så du kan lave lidt pynt til at putte oven på den færdige lagkage.

Mælkefri mokkacreme

Mængden passer til to lag i en lagkage.

4 dl mandelmælk
4 spsk. sukker
4 spsk. vaniljesukker/vaniljepulver
4 tsk. maizena majsstivelse (med en lille smule top på)
4 æggeblommer
4 spsk. kold, stærk kaffe (jeg plejer at bruge nescafe)

Fremgangsmåde:

  • Tag et piskeris og pisk alle ingredienserne undtagen kaffen godt sammen i en lille gryde. Sørg for at alle de tørre ingredienser er helt opløst.
  • Tænd for varmen og kog kagecremen op, mens du hele tiden rører lidt rundt med piskeriset, så der ikke “gror” noget fast på grydens bund eller kanter.
  • Nå cremen begynder at boble og har tyknet, tages den af. Hæld nu cremen over i en skål, kom film over, så den ikke trækker skind, og sæt den i køleskabet.
  • Når cremen er kølet og tyknet endnu mere, røres den kolde kaffe i, og kagecremen er klar til brug.

Smørcreme til overtræk

4 pasteuriserede æggeblommer
60 g flormelis
100 g mælkefri margarine
100 g smeltet chokolade (smeltet over vandbad)

Fremgangsmåde:

  • Æggeblommer og flormelis piskes sammen med en elpisker til det bliver lyst og luftigt.
  • Den mælkefrie margarine piskes i.
  • Den smeltede chokolade hældes i under piskning.
  • Cremen er klar til brug med det samme. Særligt hvis den skal smøres. Hvis den skal hældes i en tylle, er den bedst, når den er kølet lidt i et køleskab.

The post Chokoladelagkage med fragilité og mokkacreme appeared first on FriMad.dk - glutenfri & laktosefri opskrifter.

Verdens bedste fiskesuppe

$
0
0

Denne suppe er egentlig Skagenfoods legendariske fiskesuppe. Jeg har modificeret den lidt, så jeg kan tåle den, men det har smagen nu ikke taget skade af. Dog ser den lidt grynet ud i forhold til en suppe på almindelig fløde. Mætter godt pga. fisken. Kan fryses.

Til ca. 4 personer

Ingredienser:
200-250 g laks
200-250 g hvid fisk (fx kuller, lyssej, mørksej, torsk)
300 g grøntsager (jeg plejer at bruge gulerødder, porre og en rød peberfrugt, men squash
2 spsk fiskefond og 7,5 dl vand
2½ dl sojafløde
Citronsaft fra ½ citron
Frisk basilikum eller dild (jeg foretrækker basilikm)
Salt og peber

How to:
Snit grøntsagerne på skrå eller i fine stave.
Hæld vandet i en gryde, tilsæt fiskefonden, kog det op og lad det koge nogle minutter.
Tilsæt fløde og lad det simre i 5 min.
Tilsæt grøntsagerne og lad dem koge et par minutter.
Skær fisken i mundrette stykker og put dem i suppen. Lad den koge op og lad den simre nogle minutter.
Smag til med citronsaft, basilikum/dild, salt og peber.

The post Verdens bedste fiskesuppe appeared first on FriMad.dk - glutenfri & laktosefri opskrifter.

Dr. Oetkers Kagecreme med vanillesmag

Verdens nemmeste chokoladecookies

$
0
0

Glutenfrie chokoladecookiesTil når man bare har en sindssyg craving for kage! Farligt nemme at smække sammen… 😉

Jeg har lavet de her cookies utallige gange, når der lige kom gæster, eller når jeg selv skal ud et sted, hvor jeg ved, der bliver serveret kage, men aldrig glutenfri. Som da jeg var på kursus i sidste uge. Jeg er for længst kommet over at se langt efter de andres kage – jeg forbinder den kun med ubehag – men engang imellem trænger man bare til en sød treat sidst på dagen.

Sidst jeg lavede dem, tilsatte jeg appelsinskal – uhm, et hit! Det kunne også være sjovt at eksperimentere med andre smagsgivere som f.eks. chili eller ingefær.

Ingredienser

  • 100 g hasselnødder
  • 1 dl sukker (jeg brugte kokospalmesukker, men man kan sagtens bruge rørsukker eller almindeligt hvidt sukker)
  • Lidt salt
  • 1 æg
  • 50 g mørk chokolade (tjek varedeklarationen for gluten og mælk; bl.a. disse chokolader er ok)
  • Evt. skallen fra en økologisk appelsin

Sådan gør du:

  • Blend hasselnødderne til (groft) mel. Det kan både lade sig gøre i en minihakker, en kaffekværn, en foodprocessor eller med en stavblender.
  • Hak chokoladen i grove stykker – det fungerer til gengæld dårligt med de elektriske hjælpemidler, men bedst med et spækbræt og en køkkenkniv. Der må godt være nogle store chuncks chokolade imellem.
  • Hæld hasselnødder, sukker og salt sammen i en skål og møfl (det er åbenbart ikke et ord, men jeg bruger det tit alligevel 😉 ) det godt sammen med din hånd.
  • Tilsæt ægget og møfl videre til det hele er godt blandet sammen.
  • Tilsæt så den hakkede chokolade, men gør det rimelig hurtigt, så den ikke smelter pga. varmen fra din hånd.
  • Gør en bageplade klar med bagepapir og placer dejen i klatter med god afstand imellem, da de flyder meget ud. Det er nemmest hvis man bruger 2 teskeer.
  • Småkagerne bages ved 160-170 grader (almindelig ovn) i ca. 20 minutter. Tag dem ud før, hvis de bliver mørke i kanten. Lad dem afkøle på en rist.

The post Verdens nemmeste chokoladecookies appeared first on FriMad.dk - glutenfri & laktosefri opskrifter.


Glutenfrit knækbrød

$
0
0

Ultra nemt og hurtigt knækbrød. Tager max. 10 min. at smække sammen, klistrer ikke, så er nemt at rulle ud. Ud af denne opskrift bliver der ca. til to bageplader. Knækbrødet smager bedst helt nybagt, men kan også peppes lidt op ved en tur på brødristeren. Kan holde sig et par dage i køleskabet. Kan også sagtens tåle at blive frosset ned. Jeg har lidt på fornemmelsen, at det bliver bedre, jo mere tør dejen er inden bagning, så pas på med at fyre mere vand i end højst nødvendigt.
Jeg bruger det dels som knækbrød, men også som snack til forskellige slags dip som fx tzatziki, humus eller tapenader.

Ingredienser:
1 dl hørfrø
1 dl sesamfrø
1 dl solsikkekerner
1 dl græskarkerner
3-3½ dl fuldkornsrismel/hirseflager/kikærtemel/kartoffelmel/boghvedemel (jeg plejer at blande lidt af hvert)
1 tsk bagepulver
½ dl olivenolie
2½ dl vand

Alle de tørre ingredienser blandes sammen. Derefter hældes olien og vandet i. Konsistensen skal være som meget tyk havregrød. Jeg synes, den bliver god af lige at stå en halv time, så hørfrøene gelerer.
Rulles ud mellem 2 stykker bagepapir og deles med en kniv/pizzaskærer i den størrelse stykker, man ønsker.
Bages ved 175 grader varmluft i ca. 20-25 min. De har fået nok, når de er gyldne i kanten.

The post Glutenfrit knækbrød appeared first on FriMad.dk - glutenfri & laktosefri opskrifter.

Glutenfri macaroons med mælkefri mokkacreme

$
0
0

Glutenfri macaroons med mælkefri mokkasmørcremeGlutenfri macaroons – glutenfri petit fours. Velegnet som en nem glutenfri kage til dessert eller i en kagebuffet til et større arrangement som f.eks. en konfirmation eller et bryllup. Og selvfølgelig er de også uden mælk, når jeg laver dem, så de er helt og aldeles laktosefri også. Nøjj, hvor ville jeg blive lykkelig, hvis nogen tænkte på at sætte sådan en lille glutenfri sag på bordet, næste gang de inviterer <3

Jeg har længe haft lyst til at lave sådan nogle hapsere her. Kombinationen af sprød hasselnød og blød mokka kan jeg nemlig slet ikke stå for.

Så da jeg fornylig holdt fødselsdagskomsammen, var det jo en oplagt mulighed for at få prøvet dem af som supplement til min gluten- og mælkefrie lagkage. Så jeg fik dem testet både blandt glutenintolerante og mælkeallergikere (som jeg har flere af i min omgangskreds) og andre, der godt kan tåle gluten og mælk.

Og man må sige, at kagerne tog kegler i begge grupper. Eneste fejl fra min side var, at jeg ikke havde lavet dobbelt eller endda tripple portion…

De glutenfrie macaroons er så nemme at lave, at det næsten gør ondt – og så fornemt velsmagende, at man spørger sig selv, hvorfor man ikke bare lavede nogle flere, nu hvor man alligevel var i gang! Det gør jeg helt sikkert næste gang, for arbejdsindsatsen bliver nemlig ikke væsentligt større af den grund. Det samme gælder den mælkefrie mokkacreme.

Ingredienser til 16-20 glutenfri macaroons og mokkasmørcreme

Til de glutenfrie macaroons:

  • 100 g hasselnødder, mellemfint hakket i en foodprocessor/minihakker/stavblender
  • 100 g sukker (jeg brugte rørsukker)
  • 1 æggehvide fra et æg str. L (jeg brugte et bæger pasteuriserede, der svarer til 1,25 æggehvide; mest fordi jeg lige havde den stående)

Til den mælkefrie mokkasmørcreme:

  • 50 g mælkefri margarine (jeg bruger typisk ‘Fri margarine’ fra Coop eller Ama’s som bl.a. fås i Føtex)
  • 2 pasteuriserede æggeblommer (=1 bæger)
  • 40 g flormelis
  • 1 tsk. usødet kakaopulver (altså ikke sådan noget nesquick noget)
  • 1 tsk. malede kaffebønner (kan evt. erstattes af et par tsk. meget stærk kaffe)

Fremgangsmåde til glutenfri macaroons

  1. Glutenfrie macaroons i ovnenHasselnødderne hakkes til mellemfint mel. Jeg bruger min foodprocessor, men det kan også sagtens lade sig gøre i en minihakker eller med en stavblender.
  2. Hasselnøddemelet blandes med sukker og æggehvide og røres rundt i en skål og røres til massen er ensartet. Hvis man bruger en foodprocessor, fyrer man bare det hele deri.
  3. Læg bagepapir på en bageplade og brug to teskeer til at sætte klatter med kagedej på bagepladen. Klatterne skal være på størrelse med en 5-krone. Der bliver en 16-20 stk.
  4. Kagerne bages ved 160 grader i ca. 10 minutter – til de begynder at blive let gyldne i kanten. Afkøler på en rist.

Fremgangsmåde til mælkefri mokkasmørcreme

  1. Alle ingredienser undtagen æggeblommerne røres sammen i en skål. Jeg brugte en håndmixer; så tager det ingen tid.
  2. Æggeblommerne røres i lidt ad gangen. Cremen er færdig, når den er jævn.
  3. Man kan – men behøver altså ikke – sætte skålen i et kogende vandbad og piske videre for at give det en mere luftig konsistens.

Samling af kagerne

  • 2016-02-12 18.20.58Når de glutenfri macaroons er kølet af, kan de sættes sammen to og to med en klat mokkasmørcreme i midten. Uhm, det er lækkert!
  • Dette skal helst gøres lige inden de skal serveres, da macaroons’ene mister deres sprødhed, hvis de får lov at suge fugten fra cremen i for lang tid. Man kan dog sagtens bage kagerne flere dage før man skal servere dem og så bare opbevare dem i en lufttætbeholder/kagedåse, indtil de skal samles og serveres.

The post Glutenfri macaroons med mælkefri mokkacreme appeared first on FriMad.dk - glutenfri & laktosefri opskrifter.

Glutenfri frikadeller – uden mælk også selvfølgelig

$
0
0

Glutenfri frikadeller
Der er rigtig mange danske hverdagsretter, der indeholder gluten og laktose, men uden at de egentlig behøvede at gøre det. Eller de kan i hvert fald sagtens laves uden. Også uden at de bliver mindre gode af den grund.

Tit tilsætter man mel eller mælkeprodukter for at give fylde (billigt) eller en særlig konsistens, og det er jo surt for os, der ikke kan tåle det.

Men heldigvis er det ret ofte kun nogle ganske små ting, der skal ændres for at retten kan blive glutenfri, og mælkeprodukter kan ofte udelades eller slet og ret erstattes af vand.

Sådan er det for eksempel med frikadeller.

Frikadeller kan sagtens laves uden mel og uden mælk, og selvom det virkelig ikke er raketvidenskab, kommer her hvordan jeg gør.

Fremgangsmåden til glutenfri frikadeller kan bruges til frikadeller af enhver art – uanset om det så er almindelige frikadeller af svinekød og/eller kalvekød, oksefrikadeller, lammefrikadeller, kyllingefrikadeller eller fiskefrikadeller. Det er dejlig nem og velsmagende hverdagsmad.

Glutenfri frikadeller på den nemme måde

Glutenfri frikadeller på pladeEn af de ting, der gør det ekstra nemt at lave frikadeller er, hvis man har en foodprocessor. For så fyrer man ganske enkelt bare det hele deri og vupti, så har man en fars.

Og hvis man så ovenikøbet – som jeg gør – smider dem i ovnen, hvor de kan stå og passe sig selv, i modsætning til på panden, holder man virkelig arbejdstiden på det minimale.

Det kan varmt anbefales at lave flere, end du skal bruge, for de er super at have med på madpakken de følgende dage, og de er også fine at have liggende i fryseren til en gang, hvor det bare skal være lidt nemt.

Nemt tilbehør: Bønnefritter og salat

Nemt tilbehør er at smide en pose frosne bønner (haricot vertes) på en anden bageplade med bagepapir. Vend dem i olivenolie, salt og lidt timian og giv dem 35 minutter i ovnen til de begynder at blive sprøde.

Bønnefritterne kan med fordel spises med mayonnaise, der er rørt op med lidt presset hvidløg.

Jeg plejer også at lave en salat til. Den på det øverste billede er vist bare hakket grønkål og nogle både af rødløg, der kort er svitset i et par spsk. æblecidereddike; blandet sammen med æbletern, gulerodstern/jordskokketern og hakkede hasselnødder. Overhældt med citronsaft.

Ingredienser

  • 400-500 g hakket svinekød eller kalve-/svinekød
  • 2 løg
  • 2 fed hvidløg
  • Persille – tjah, som og hvis du synes (kan både være frisk og frossen)
  • 1-2 æg
  • Evt. vand
  • Evt. maizena majsstivelse, pofiber, rismel eller majsmel,
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

  1. Jeg plejer at lave det hele i min foodprocessor, fordi det simpelthen er så nemt. Har du ikke en foodprocessor, kan du sagtens hakke tingene på almindelig vis med kniv og spækbræt og røre farsen sammen i en skål. Nå, men jeg starter med at hakke persille, løg og hvidløg.
  2. Så tilsætter jeg kød og salt og rører/kører det godt sammen.
  3. Så røres æg(gene) i. Det varierer lidt fra gang til gang, om der skal ét eller to til, men det kommer sig ikke så nøje.
  4. Hvis farsen er for fast i det, tilsætter jeg lidt vand. Hvis den er for splasket, tilsætter jeg en form for glutenfrit mel. Og nogengange tilsætter jeg lidt af begge dele bare for at få farsen til at fylde lidt mere og blive lidt mere luftig.
  5. Jeg steger frikadellerne i ovnen: Dvs. jeg former frikadellerne med en spiseske, som jeg indimellem dypper i vand. Frikadellerne sættes på en bageplade, der er beklædt med bagepapir.
  6. Steges i ovnen ved 200 grader (eller 180 grader varmluft) i 25-35 minutter, afhængig af størrelsen på dunserne. Dunserne kan selvfølgelig også steges i olivenolie på panden, hvis man foretrækker det.

The post Glutenfri frikadeller – uden mælk også selvfølgelig appeared first on FriMad.dk - glutenfri & laktosefri opskrifter.

Hjemmelavede flødeboller uden gluten og mælk

$
0
0

Glutenfri flødeboller blurDet er egentlig noget mærkeligt noget. For flødeboller har hverken noget at gøre med fløde eller boller. Og de indeholder i udgangspunktet heller ikke hverken mælkeprodukter eller gluten – selvom langt de fleste købte varianter gør. Så når man laver dem selv, behøver man slet ikke ud i snedige tricks for at resultatet kan blive laktosefri/mælkefri og glutenfri flødeboller.

Bundene består af nødder/mandler, æggehvide og sukker. Skummet består af æggehvide og sukker, der piskes op med en sukkerlage af vand og sukker. Og så skal de selvfølgelig overtrækkes med chokolade.

Det vil sige, at du til flødeboller faktisk kun behøver 5 ingredienser. Sukker, æggehvide, nødder/mandler, chokolade og vand.

Det er da til at overskue!

Til gengæld skal du nok regne med at bruge en del tid på at lave dem. Ikke fordi det som sådan er ret svært – det er det nemlig ikke – men fordi ting skal bages, udstikkes, smelte, piskes, afkøle, størkne, pyntes og så videre.

Heldigvis er det sådan et flødebolleprojekt ret hyggeligt at lave sammen med nogen, så det kan bestemt anbefales at invitere nogen med i køkkenet. Jeg lavede dem sammen med min veninde hjemme hos hende i påskeferien, hvor vi havde en hel eftermiddag og aften til det. Det var simpelthen bare for hyggeligt at gå og nusse med projektet sammen. Særligt fordi der er rigeligt med smagsprøver og ting at grine af undervejs; for eksempel, når man er fuldstændigt smurt ind i chokolade op til albuerne, når man har æggesnaps på næsen, eller når man bare får lavet en flødebolle, der har en helt skør form.

Jeg overvejer lidt, om jeg skal give min yderst sliksyge far en “Far-og-datter-laver-flødeboller”-dag i farsdagsgave til juni.

2016-03-25 19.11.37 HDR

Glutenfri flødeboller UDEN glukosesirup

Opskriften her nedenfor er helt enkel. Den indeholder ikke glukosesirup, så det mest eksotiske, du skal have fat i er pasteuriserede æggehvider. Altså du kan også bruge almindelige æggehvider i stedet for – det er lidt en temperamentssag. Du skal dog bruge en del, så hvis du bruger hele æg, er det nok en god idé at finde noget at bruge æggeblommerne til – andet ville næsten være synd og spild.

12919865_10154045309452290_2797392029312147392_nDu er muligvis tidligere stødt på opskrifter på hjemmelavede flødeboller på nettet, hvor der skal ‘glukosesirup’ i. Det skal der ikke i dem her, og det er der to grunde til.

For det første er det ikke nødvendigt, og jeg kan godt lide at holde tingene ret simple. Skummet i flødebollerne kan sagtens holde formen alligevel.

For det andet har jeg lidt et issue med glukosesirup. Også selvom den er betegnet “glutenfri”. Det har jeg skrevet om i et tidligere indlæg.

Glukosesirup er et sukkerstof, der indgår som ingrediens i næsten alt slik, is og marcipan, i rigtig mange saucer og dressinger, i meget kødpålæg og sågar i marineret kød og neutralmarineret kylling. Man kan også købe en bøtte med glukosesirup i supermarkedet til sin madlavning derhjemme.

Glukosesirup må ifølge fødevarelovgivningen gerne deklareres “glutenfri”, selvom den stammer fra hvede eller andre glutenholdige kornsorter. Og hvis glukosesiruppen stammer fra hvede skal det IKKE fremgå af varedeklarationen.

Så når der står “glutenfri” og “glukosesirup” på din slikpose eller skiveskårne roastbeef, kan glukosesiruppen altså godt stamme fra hvede, uden at du kan læse det nogen steder. Ja, faktisk er det overvejende sandsynligt, for herhjemme stammer glukosesirup næsten altid fra hvede eller en blanding af hvede og majs. Jeg ved det, fordi jeg efterhånden har været i direkte kontakt med utallige producenter og spurgt specifikt ind til det.

Problemet med glukosesirup fra hvede er imidlertid, at en nogle glutenintolerante – inkl. mig selv og flere glutenintolerante personer jeg kender og kender til – reagerer ligeså skidt på glukosesirup som på hvede og alt muligt andet med gluten i. Har man det sådan, kan man ikke bruge mærkningen “glutenfri” til et hak, og man er derfor nødt til at gå uden om alle de fødevarer, der indeholder glukosesirup – medmindre man har haft fat i producenten og fået bekræftet, at glukosesiruppen ikke kommer fra hvede.

Jeg skriver ikke det her for at skabe hysteri ift. glukosesirup, og mit erinde er ikke at få dig til at gå i en stor bue uden om alt med glukosesirup, hvis du er glutenintolerant. Glukosesirup må som sagt gerne betegnes “glutenfrit” og står også som “grøn” ingrediens på Sundhedsstyrelsens liste over glutenfrie fødevarer, der er egnet til patienter med cøliaki.

Men jeg synes, det er uretfærdigt, hvis du går og har det halv- eller heldårligt, fordi du tror, at du spiser helt glutenfrit, når du spiser glukosesirup. Og derfor skal du vide, hvordan landet ligger, nemlig:

  • At glukosesirup typisk er baseret på hvede, og at det ikke skal fremgå af deklarationen, hvis det er tilfældet.
  • At nogle glutenintolerante personer først får det bedre, når de også udelader glukosesirup fra deres glutenfrie diæt. Det gælder for øvrigt også “glutenfri hvedestivelse”, maltodekstrin og dextrose/druesukker.

Nå, og så tilbage til det, det egentlig skulle handle om, nemlig de glutenfrie flødeboller!

Opskrift på hjemmelavede glutenfrie og mælkefrie flødeboller

2016-03-25 18.42.22 HDRDer bliver til en hel bageplade af hver slags bund. Det er svært at sige hvor mange flødeboller det er, for det kommer meget an på størrelsen. Skummet skal man lige afstemme, så man har nok til alle de flødeboller, man vil lave. Hvis man ikke har skum nok til alle bundene, fungerer bundene sådan set også perfekt i sig selv som småkager.

Ingredienser

Bunde

Flødebollebunde med hasselnødder

  • 2016-03-25 18.09.17100 g hasselnødder, hakket til mel
  • 30 g pasteuriseret æggehvide (det svarer til ½ bæger eller 1 rå æggehvide)
  • 50 g sukker (= lidt under 1/2 dl)
  • Evt. et lille nip salt (kan udelades, men lidt salt fremhæver hasselnøddesmagen)

Flødebollebunde med marcipan – uden marcipan

  • 100 mandler, blendet til mel
  • En lille smule mandelessens (kan udelades, men giver en mere intens marcipansmag)
  • 30 g pasteuriseret æggehvide (det svarer til ½ bæger eller 1 rå æggehvide)
  • 50 g sukker

2016-03-25 18.42.01 HDRSkum

  • 300 g sukker
  • 1 dl vand
  • 150 g pasteuriserede æggehvide (det svarer til 3 bægre eller 5 rå æggehvider)
  • Evt. lidt vanilje eller vaniljesukker

Overtræk

  • 200 gram mørk chokolade (tjek at den er både glutenfri og mælkefri, se forslag)
  • Kokosmel, frysetørret hindbær, hasselnøddekrokant, tørret lavendel, lakridspulver eller hvad du nu foretrækker at pynte dine flødeboller med. Min personlige favorit er frysetørret hindbær ;P

2016-03-25 17.24.24Fremgangsmåde – Bunde (begge slags):

  1. Pisk sukker og æggehvider, evt. mandelessens og evt. et lille nip salt helt stive. Så stive, at du tør vende skålen på hovedet over dit eget hoved…
  2. Hak mandler/nødder til fint mel i en blender/kaffekværn/minihakker eller whatever, du har af udstyr.
  3. Vend mandler/nødder i æggehvidemassen med en spatel.
  4. Læg et stykke bagepapir på en bageplade og smør kagedejen ud i et jævnt lag på ca. 1/5 cm.
  5. Bag dejen i ovnen ved 160 grader i ca. 15 minutter. 2016-03-25 18.29.46Hold øje med at de ikke bliver for mørke; når det dufter dejligt af ristede nødder er de færdige.
  6. Tag bagepladen ud – lad bagepapiret ligge på den varme plade – og stik så flødebollebundene ud med en rund udstikker. Du kan fx bruge et glas eller et syltetøjsglas med skarp munding. Her skal arbejdes lidt hurtigt mens dejen er varm, da den bliver stiv og sprød i takt med at den køler af, og så er det umuligt at skære bundene ud.
  7. Lad bundene køle af. Og spis al den overskydende kagemasse ;P
  8. Skru ovnen op på 180 grader, så den er klar til “hærdning” af flødebollerne senere.

Fremgangsmåde – Skum

  1. 2016-03-25 18.07.27Pisk æggehviderne let stive med en lille smule (1-2 spsk.) af sukkeret. Brug en håndmixer/elpisker, eller hvis du er så heldig at have en røremaskine/køkkenmaskine med piskeris, er det helt optimalt.
  2. Resten af sukkeret og vand røres sammen i en gryde og bringes i kog. Sukkerlagen skal lige have lov at koge i en 5 minutters tid.
  3. Hæld så ligeså stille sukkerlagen i æggehvidemassen lidt af gangen, mens du pisker videre.
  4. Pisk i intet mindre en 15 minutter fra den sidste del af sukkerlagen er tilsat æggeblandingen.

Sådan laver du så selve flødebollerne

  1. 2016-03-25 18.37.11Læg bagepapir på en bageplade og placer de udskårne bunde på det.
  2. Fyld skummet i en sprøjtepose med stor tylle/tud (du kan også bruge en helt almindelig frysepose, som du klipper et hul i hjørnet af, men det er lidt sværere at styre).
  3. Tryk så skummet ud på bundene, så der dannes fine hvide toppe. Man kan lege lidt med teknikken her, lave cirkler og mønstre, variere størrelse og stil osv.
  4. Sæt bageplade med flødebollerne i ovnen ved 180 grader i 5 minutter for at “hærde” overfladen.
  5. Smelt den mørke chokolade lige så stille, så den ikke bliver for varm. Det gøres nemmest over et vandbad (=chokoladen i en glasskål/lille gryde, som du sætter i en større gryde, der er fyldt med vand, som du varmer op; smelt halvdelen af chokoladen, tag den af og rør den anden halvdel i indtil den også er smeltet)
  6. 2016-03-25 19.07.46Overtræk flødebollerne med chokolade. Jeg foretrækker at bruge en ske, andre kan bedre lide at bruge en bagepensel.
  7. Sæt de chokoladeovertrukne flødeboller på et stykke bagepapir – ikke direkte på en tallerken eller et fad, for der gror de fast, når chokoladen størkner, og de er så godt som umulige at tage af uden at man ødelægger dem – been there done that! Jeg tror bagepapir er nemmere.
  8. Pynt flødebollerne med dit favoritdrys, mens chokoladeovertrækket endnu ikke er størknet, for så vil det jo ikke sidde fast.
  9. Køl flødebollerne af i køleskab. De kan spises mere eller mindre med det samme, men faktisk synes jeg, de er bedst efter en nat i køleskabet. Så har chokoladen fået et helt perfekt knæk, og bunden den helt rigtige konsistens.
  10. De kan holde sig i en lufttæt beholder et par dage i køleskabet.

2016-03-25 22.15.42

The post Hjemmelavede flødeboller uden gluten og mælk appeared first on FriMad.dk - glutenfri & laktosefri opskrifter.

Glutenfri makroner

$
0
0

2016-02-12 18.21.34Åh, glutenfrie makroner! Sprøde, søde og med den lækreste mandelaroma. Perfekt i enhver gammeldags æblekage, som et crunchy lag i en lagkage eller i en rabarbertrifli. Eller som bund i en glutenfri Sarah Bernhard kage.

Hvor har jeg dog savnet makroner! Og hvor har jeg ledt og læst varedeklarationer i diverse supermarkeder, fordi jeg simpelthen ikke kunne få ind i mit hoved, hvorfor man behøver stoppe hvedemel i makroner!? Ikke desto mindre er det noget, som næsten alle producenterne gør. Og hvis man en enkelt gang skulle finde nogen uden, har de tilsat dextrose eller glykosesirup, og så er det et fedt for mig, for jeg kan bare ikke tåle det.

Men nu har jeg altså lavet glutenfri makroner selv. Og det gik mega godt! De fik den rigtige konsistens og smagen var fantastisk.

Glutenfri makronerDet var ret hurtigt og enkelt, men næste gang tror jeg, jeg laver (mindst) dobbelt portion. De kan jo holde sig i evigheder i en lufttæt beholder, og så har man dem altid ved hånden som ingrediens, når man lige står og mangler dem. (For hvis man først skal til at fremstille makronerne fra bunden, når man har lyst til at lave æblekage, ved man jo godt, at man ikke lige får det gjort).

Nå, men her er opskriften:

Ingredienser

  • 50 g mandler, finthakket (jeg brugte min kaffekværn)
  • 150 g sukker (jeg brugte rørsukker)
  • 1 æggehvide (her er det tit smart at gemme æggeblommen til glutenfri kagecreme)
  • Evt. et skvæt mandelessens eller 1/2 bittermandel, hvis man har sådan en (den skal selvfølgelig kværnes med de andre mandler)

Fremgangsmåde

  1. Sørg for at mandlerne males til fint mel; det er lettest at få helt fint i en kaffekværn, men ellers går det nok i en minihakker eller i foodprocessoren. Nogle bruger en stavblender med fint resultat.
  2. Mandelmel, mandelessens, sukker og æggehvide fyres i en foodprocessor og køres til massen er ensartet.
  3. Læg et stykke bagepapir på en bageplade og brug to teskeer til at sætte små(!) klatter dej med jævne mellemrum over hele pladen. Makronerne hæver en del, så klatterne skal dels ikke være særlig store; dels skal de ikke sættes for tæt.
  4. Makronerne bages ved 150 grader (almindelig ovn) i 25-30 minutter, til de begynder at blive let gyldne.
  5. Lad dem afkøle på en rist, når de er færdigbagte. De skal være helt afkølede før du hælder dem i en kagedåse eller på glas, hvor de kan opbevares i måneder – hvis de da ikke bliver spist inden da!

The post Glutenfri makroner appeared first on FriMad.dk - glutenfri & laktosefri opskrifter.

Super nemme glutenfri æbleskiver (uden mælkeprodukter)

$
0
0

fil-08-12-2016-16-23-55Hjemmelavede glutenfri æbleskiver uden mælkeprodukter. Dvs. de er også helt og aldeles laktosefri. Kræver selvfølgelig en æbleskivepande, men det er nok også det “sværeste” ved opskriften, for det er ikke raketvidenskab at lave dem. Det er i virkeligheden bare en slags pandekagedej, hvor man pisker æggehviderne stive, inden man vender dem i. Rigtig god december 🙂

Det her indlæg bliver rough ‘n’ dirty, for nu skal opskriften på æbleskiver uden gluten og mælkeprodukter ud, inden julen er ovre! Jeg ville ellers gerne have skrevet en masse om, hvor ærgerlig jeg er over, at det titter frem med “glutenfri” æbleskiver i diverse supermarkeder, men at der altid enten er skummetmælkspulver eller glutenfri hvedestivelse i, så sådan en som mig alligevel ikke kan tåle dem..

Jeg lavede faktisk allerede glutenfri æbleskiver sidste år, hvor de blev mega gode. Men der brugte jeg en glutenfri surdej (i stedet for kærnemælk), som jeg var i gang med at eksperimentere med, og da jeg jo godt kan lide, at mine opskrifter er sådan nogenlunde lige til at gå til, bestemte jeg mig for at vente med at skrive om dem, til jeg havde prøvet med noget, der var mere tilgængeligt. (Surdejsprojektet er on-going, og det skal jeg nok skrive om en anden god gang)

Nå, men her er opskriften. Interessant er det nok at nævne, at de kan fryses helt uden problemer. Så en idé kunne være at lave en større portion til hele december og tage dem op efter behov.

Ingredienser til glutenfri æbleskiver (ca. 4 pers.)

  • 4 dl sojayoghurt
  • 3 æg, delt i blommer og hvider
  • 3 dl majsmel
  • 1 tsk bagepulver eller natron (natron hæver bedst)
  • 1-2 tsk. kardemomme
  • 1/2 tsk. salt
  • 2 spsk. sukker
  • 1 citron, skal og evt. lidt saft

Fremgangsmåde

  1. Del æggene i blommer og hvider. Hviderne blommerne skal i en stor skål (hvor hele dejen ender). Hviderne kan godt nøjes med en mindre skål.
  2. Start med at piske æggehviderne med en elpisker, til de bliver helt stive.
  3. Pisk æggeblommer og sojayoghurt sammen i den store skål
  4. Bland majsmel, bagepulver/natron, kardemomme, salt, sukker og citronsaft sammen og rør det i skålen med æggeblommer og sojayoghurt. Tilsæt evt. citronsaft.
  5. Vend æggehviderne i med en dejskraber, så dejen forbliver luftig.
  6. Varm æbleskivepanden op og fyld en lille smule fedtstof (f.eks. kokosolie eller rapsolie) i hvert hul. Fyld dernæst dej helt op til kanten. Vend dem ved at stikke en strikkepind eller noget andet spidst ned i kanten på dem og vip dem rundt, når de er ved at være bagte på undersiden, men stadig flydende indeni. Ligesom med pandekager afhænger stegetid både af komfur og pande, men de er nok ca. klar, når de har fået lidt farve over det hele.
  7. Spises lune med det samme sammen med flormelis og syltetøj, men kan også fryses og tages op efter behov.

The post Super nemme glutenfri æbleskiver (uden mælkeprodukter) appeared first on FriMad.dk - glutenfri & laktosefri opskrifter.

Brunede kartofler uden mælkeprodukter

$
0
0

Brunede kartofler uden mejeriprodukterVed julebordet skal man ofte se sig for, når man ikke kan tåle gluten og mælkeprodukter. Men faktisk kan langt de fleste ting til julefrokost og juleaften med relativt små modifikationer laves i en udgave, så man kan tåle det. Det gælder også brunede kartofler.

Brunede kartofler er i udgangspunktet små, forkogte kartofler man glaserer ved at vende dem i en blanding af sukker og smør på en pande. Problemet her er smørret, der indeholder både mælkeprotein og laktose (mælkesukker).

Hvis du “bare” er laktoseintolerant og godt kan tåle laktosefri mælkeprodukter, kan du skifte almindeligt smør ud med laktosefrit smør. Hvis du helt skal undgå mejeriprodukter, kan du sagtens bruge mælkefri margarine i stedet. Hvis du laver and på samme tid (som vi gør juleaften hjemme hos os), er andefedt faktisk helt optimalt at bruge i stedet for smør.

I forhold til sukker, kan du bruge lidt af hvert. Den klassiske er hvidt sukker. Jeg bruger som regel rørsukker, fordi det er det, jeg har i mit køkkenskab, men jeg har også prøvet med kokospalmesukker (som har et lavere glykæmisk indeks), hvor det har fungeret fint.

2015-12-01-18-43-09Ingredienser

  • 1 kg små, forkogte kartofler, f.eks. fra glas (det gør ikke noget, der hænger lidt vand ved)
  • 1 dl sukker/rørsukker/kokospalmesukker
  • En god klat mælkefri margarine eller andefedt
  • Tålmodighed 😉

Fremgangsmåde

  1. Fordel sukkeret på en varm pande og smelt det langsomt ved middel-middelhøj varme. Du skal have tålmodighed, for det tager lidt tid. Du skal IKKE røre i sukkeret, og du skal IKKE skrue op for varmen for at få det til at gå hurtigere, for så bliver det sort og ganske uspiseligt.
  2. Når sukkeret er ved at være smeltet, smider du margarinen på panden og blander hurtigt sammen med det flydende sukker. Det er altså først her, du skal begynde at røre i det. Hvis du gør det tidligere, risikerer du nemlig bare, at alt sukkeret klumper sig sammen på din spatel og bliver helt umulig at arbejde med.
  3. Når sukker og margarine er blandet, hælder du kartoflerne på panden og vender dem rundt, så sukkermassen fordeles på dem. Vend kartoflerne med jævne mellemrum, indtil det meste af sukkeret sidder fast.

2015-12-01-18-41-22

The post Brunede kartofler uden mælkeprodukter appeared first on FriMad.dk - glutenfri & laktosefri opskrifter.


Verdens nemmeste kransekage (som selfølgelig også er en glutenfri kransekage)

$
0
0

Glutenfri kransekageGlutenfri kransekage. Ja, det burde alle kransekager jo egentlig være, men det er de bare ikke. De er til gengæld nemme at lave både glutenfri og mælkefri/laktosefri – hvis man bare bruger mælkefri chokolade og lader være med at blande hvedemel i! Nåja, og så er det væsentligt billigere at lave hjemmelavet kransekage end at købe den færdig eller bruge færdiglavet marcipan.

Selvom den ser fornem ud sådan en kransekage, så tager den faktisk ikke særlig lang tid at lave. Og det mest funky køkkenredskab, du skal bruge, er en lineal 😉

Det tricky ved købt ren rå marcipan

Er almindelig ren rå marcipan glutenfri? Det spørgsmål kan man både svare ja og nej til. Svaret afhænger af hvem du spørger… Og det forårsager ofte store uenigheder blandt allergikere/cøliakere.

Derfor kan svaret være Ja: De fleste typer købt marcipan, der kaldes “ren rå” indeholder glykosesirup – en slags sukkerstof, der typisk er lavet af en blanding af hvede og majs, men behandlet på en sådan made, at glutenproteinet på magisk vis forsvinder. Derfor må glykosesirup gerne mærkes glutenfrit. Ligesom glutenfri hvedestivelse (=renset hvedestivelse) også ifølge den danske og europæiske lovgivning ikke indeholder allergenet gluten længere og derfor også gerne må mærkes ‘glutenfri’.

Derfor er svaret Nej: Der er bare det store problem, at en del glutenintolerante mennesker (mig selv inklusive) STADIG REAGERER PÅ GLYKOSESIRUP selvom lovgivningen kalder den glutenfri. Bum. Så for mig er marcipan med glykosesirup IKKE glutenfri.

Så mit svar er: “Nej, i udgangspunktet er almindelig marcipan ikke glutenfri.”

Det skal dog siges, at der også findes købt marcipan, der er naturligt glutenfri. Men der skal man oftest enten købe en sukkerfri variant eller en tur forbi en helsekost, hvor de har marcipan lavet med rørsukker i stedet for glykosesirup. Søstrene Grene har også indimellem noget, der kan bruges.

Men det allerbedste – og billigste – er faktisk bare at lave marcipanmassen selv, for marcipan er jo bare fintmalede mandler og sukker, der evt. bindes sammen med lidt æggehvide. Det har jeg gjort her i min glutenfri kransekageopskrift:

Ingredienser til glutenfri kransekage

Det her blev en kransekage med 5 ringe + lidt smagsprøver on the side. Passer nok til 5-6 personer, men selvom vi kun var 4 fik vi spist op 😉

Til marcipanmassen:

  • 300 g mandler
  • Evt. 1/2 tsk. mandelessens (lyder dyrt, men til jul sælges det i samtlige supermarkeder til omkring 15 kr.)
  • 100 g flormelis evt. lidt honning (det er lidt en temperamentssag, om man helst vil bruge flormelis eller honning
  • 1 1/2 æggehvide (jeg brugte ca. 1 bæger pasteuriserede æggehvider i alt til marcipan og glasur)

Til glasuren og pynt:

  • Flormelis
  • Æggehvide
  • 100 g mørk chokolade (tjek at den er mælke- og glutenfri)
  • Flag og stjernekastere

Fremgangsmåde

Glutenfri kransekageringeSelve marcipanmassen kan med fordel laves dagen i forvejen og opbevares i køleskab indtil den rulles ud og bages. Man kan også lave den endnu længere tid i forvejen og opbevare massen i fryseren, indtil man skal lave kransekagen.

Nå, men sådan her gør du:

  1. Overhæld mandlerne med kogende vand og lad dem stå, indtil vandet er så afkølet, at du kan fiske mandlerne op med dine fingre og smutte dem.
  2. Blend mandlerne sammen med mandelessens, flormelis og/eller honning til mandlerne til en lidt grov masse. Jeg prøvede både at bruge min blender, min kaffekværn og min minihakker, men kom frem til, at foodprocessoren simpelthen var den bedste løsning. Det skal ikke blendes så fint, at det bliver til mandelsmør, men fint nok til at det kan få marcipanstruktur.
  3. Tilsæt æggehvide lidt efter lidt, mens du blender videre og engang imellem checker med fingrene, om vi er ved at have ramt ‘marcipan-konsistensen’. Hold lidt igen med æggehviden så det ikke bliver for sjappet. Stop, når massen er fin og formelig.
  4. Sæt massen på køl. Gerne natten over, men det fungere også fint med en time eller to.
  5. Og så skal du have lineal og køkkenvægt frem. Jeg startede med at veje klumperne af til præcise gram; lagde dem i rækkefølge efter størrelse og rullede dem så ud til ensartede pølser, præcis med de følgende længder. Fra oven:
    • 43 g = 13 cm
    • 53 g = 16 cm
    • 63 g = 19 cm
    • 73 g = 22 cm
    • 83 g = 25 cm
    • Osv. hvis du laver større portion, fortsætter du bare. Se evt. Arla’s opskrift her.
  6. Derefter samles pølserne til ringe og placeres på bageplader med bagepapir. Jeg brugte overskydende æggevide til at “lukke” ringene med og reparere eventuelle revner. Det gik som smurt.
  7. Ringene bages i ovnen ved 250 graders almindelig varme (dvs. ikke varmluft) i 5-8 minutter til de er gyldne. De tager ligepludselig farve, så det er meget vigtigt, at du holder øje med dem til sidst.
  8. Tag ringene ud og lad dem køle helt af.
  9. Smelt chokolade i et vandbad, der er stort nok, til at du kan dyppe ringenes bund i det. Jeg plejer at sætte en mindre gryde oven i en større gryde med varmt vand i og lader chokoladen smelte i den lille gryde. Chokolade gider ikke størkne hvis den bliver for varm – og det gør den, hvis du sætter selve chokoladegryden direkte på blusset..
  10. Dyp bunden af ringene i den smeltede chokolade og sæt dem tilbage på bagepapiret, hvor de kom fra. Ikke noget med at vende dem på hovedet. Bunden af chokoladen må jo gerne være flad. Bliver pænest, hvis ringene ikke står på en rist.
  11. Mens chokoladen tørrer, rører du flormelis og æggehvide sammen til en sej glasur. Fyld glasuren på en sprøjtepose med tylle – og hvis du ikke har sådan en, kan du sagtens bruge en almindelig plasticpose, hvor du klipper et lille hul i det ene hjørne og trykker massen ud.
  12. Dekorer kransekageringene som de ligger der på bagepladen. Lad det hele tørre/størkne.
  13. Anretning: Tag forsigtigt ringene (pas på ikke at tvære glasuren) og placer dem oven på hinanden. Sæt flag, stjernekastere og konfetti på efter behag, og så er du klar til nytår 🙂

Glutenfrit nytår

The post Verdens nemmeste kransekage (som selfølgelig også er en glutenfri kransekage) appeared first on FriMad.dk - glutenfri & laktosefri opskrifter.

Glutenfri æblekage med mandellåg

$
0
0

Det er blevet efterår, og bladene falder af træerne. Og det gør æblerne også! Men i stedet for at smide nedfaldsæblerne ud, kan de snildt koges til æblemos og indgå i en lækker glutenfri æblekage. Her er en opskrift på sådan en med bagt æblemos. Den er glutenfri og mælkefri – og imodsætning til så mange andre glutenfri opskrifter på æblekage, indeholder den heller ikke havre.

Glutenfri æblekage med bagt æblemos

Jeg har fået en ny yndlingsæblekage. Den er nem, og alle omkring mig elsker den. Og så er det alletiders mulighed for at få brugt alle de nedfaldsæbler, jeg har i min kolonihave!

Jeg har længe gået og fantaseret om glutenfri apple crumble, men jeg må desværre erkende, at jeg simpelthen ikke kan tåle havre, og det skal der stort set i alle de opskrifter, jeg har kunnet finde. Jeg har selvfølgelig min gamle opskrift på almindelig glutenfri æblekage, hvor æblerne ligger dekorativt i skiver oven på kagen, men da nedfaldsæbler ikke altid er så kønne igen, er en kage baseret på æblemos indimellem en bedre idé 😉 Og så smager det ikke mindst fantastisk.

Indtilvidere har jeg bagt den til min familie og til mit arbejde – med stor succes – og nu har jeg lavet et par fryseposer med æblemos, som ligger klar i fryseren til optøning, næste gang jeg senere på sæsonen igen får en craving for æblekage eller måske æbletrifli 😛

Kagen er ret simpel. Den består af et lag æblemos og et lag sød og crunchy kagedej som glutenfrit mandellåg. Den er mere dessertagtig end egentlig kageagtig, så skal spises med ske. Den er allerlækrest, når den serveres lun med en form for syrlig, mælkefri yoghurt/creme fraiche til. Jeg har selv brugt sojayoghurt, men hjemmelavet kokosyoghurt (som jeg nok skal lægge en opskrift op på snart!) passer endnu mere perfekt.

Æblekagen er ikke fryseegnet, når den er færdigbagt, men æblemosen kan sagtens puttes i en frysepose og ligge klar til action.

Ingredienser

Til æblemosen:

  • Æbler, gerne nedfaldsæbler
  • Evt. lidt sukker, kanel og vanille, men det behøves ikke her

 

Til mandellåget:

  • 100 g vegetabilsk margarine (f.eks. Naturli, Ama eller Fri. Det kommer sig ikke så nøje, men du kan ikke bruge olie)
  • 1 dl sukker
  • 2 æg
  • 2 dl mandler, hakket groft
  • Evt. 1 tsk vanillepulver eller vanillesukker
  • Evt. et par drys kanel

Fremgangsmåde

  1. Æblemos: Vask æblerne, fjern kernehuse plus eventuelt grimme pletter, og skær æblerne i små stykker. Det er sjældent nødvendigt at skrælle dem.
  2. Put æblestykkerne i en gryde, evt. med et lille skvæt vand i bunden og kog det hele op. Lad det stå og simre ved middel-lav varme indtil æblestykkerne er møre og blevet til en lækker æblemos.
  3. Mandellåg: Start med at røre margarine og sukker sammen i en plasticskål. I starten virker det lidt umuligt, men det skal nok blande sig efterhånden. Jeg plejer bare at bruge en grydeske.
  4. Slå så de to æg ud i skålen og rør dem sammen med sukker-margarine-blandingen.
  5. Blend mandlerne groft i en form for minihakker/foodprocessor eller ved hjælp af en stavblender. Det er rigtig fint, hvis det bliver en ujævn blanding af lidt grove stykker og fint mandelmel. Dog skal det ikke blendes så meget, at det begynder at blive til nøddesmør 😉
  6. Hæld hakkede mandler, vanille og kanel i blandingen og rør godt rundt med grydeskeen til dejen er nogenlunde jævn.
  7. Bagning af kagen: Fordel æblemosen jævnt i et tærtefad. Fordel derefter mandeldejen over æblemosen, så den danner et låg.
  8. Æblekagen bages i ovnen ved 175 grader (almindelig, ikke varmluft) i ca. 30 minutter.

The post Glutenfri æblekage med mandellåg appeared first on FriMad.dk - glutenfri & laktosefri opskrifter.

Hummus

$
0
0

Når rugbrød ikke lige er en option på madpakken, er det godt at have noget andet i baghånden, som man nemt kan tage med, når man akut skal ud af døren. Når jeg laver humus, plejer jeg at dele den op i 4-5 små portioner og putte dem i bøtter. Så lægger jeg de 4 i fryseren og spiser den sidste. Når jeg så har brug for en akut madpakke, tager jeg bare en bøtte humus sammen med nogle gulerods-, peberfrugt- og/eller agurkestave – så har man en fin frokost.
Blandingsforholdet er lidt på gefühl, så det er ikke nødvendigt at være nøje med mængderne – så får man også en forskellig humus hver gang…

Ingredienser:
1 dåse kikærter, hæld lagen fra (hvis man bruger tørrede kikærter skal man bruge 200 g, lade dem udblødes i en skål med vand i ca. 12 timer, koge dem i 45-60 min. i usaltet vand og lade dem køle af, smager ens)
2 fed hvidløg
½ dl olivenolie
Saften fra ½-1 citron
½ tsk. stødt spidskommen
Evt. 1 tsk. tahin (sesampasta, fås i mellemøstlige grønthandlere eller velassorterede supermarkeder)
Salt og peber

How to:
Hæld lagen fra kikærterne og put dem i en plasticskål
Tilsæt hvidløg, olivenolie, citronsaft, spidskommen, og tahin. Blend det hele sammen (nemmest med stavblender).
Tilsæt evt. mere citronsaft, olivenolie eller koldt vand, hvis du synes humusen er for tyktflydende.
Smag til med salt og peber.

Variationer:
1) Hakket persille
2) Hakket, frisk mynte
3) Hakkede koriander

Kan spises som pålæg på alle former for brød.
Put humusen i en lille bøtte og tag den med på madpakken som dip til f.eks. gulerodsstave/agurk/peberfrugt i stave.

Ideel at nedfryse i mindre portioner.
Kan holde sig i køleskabet et par dage.

The post Hummus appeared first on FriMad.dk - glutenfri & laktosefri opskrifter.

Kalkungryde

$
0
0

En gryderet, der ligger godt i maven.

Ingredienser:
450 g kalkun i strimler (man kan også bruge kylling)
1 rød peberfrugt i strimler
1 grøn peberfrugt i strimler
2 bdt. forårsløg, snittet
4 fed hvidløg, presset
2 ds. hakkede tomater
2 spsk. sød chilisauce og/eller 1 tsk chilipulver
Salt og peber.

Fremgangsmåde:
Svits kødet i en stor gryde. sammen med hvidløg.
Tilsæt grøntsager, hakkede tomater og chilisauce. Kog det op og lad det simre i 15-20 min.
Smag til med salt og peber.

Spises med brune ris eller kartoffelmos.

The post Kalkungryde appeared first on FriMad.dk - glutenfri & laktosefri opskrifter.

Mazarinkage

$
0
0

Selvom den er glutenfri, bliver denne mazarinkage let og luftig. Den smuldrer ikke (i hvert fald ikke mere end almindelig mazarinkage), og så smager den intet mindre end himmelsk!

100 g rismel
100 g kartoffelmel (eller maizena)
200 g revet marcipan (indeholder glucosesirup baseret på hvede, skal være hjemmelavet for at være helt glutenfri)
1 spsk. bagepulver (tjek varedeklarationen for gluten)
200 g flormelis
200 g smeltet smør/Fri
4 æg

Glasur:
100 g smeltet chokolade (tjek varedeklarationen for gluten og laktose. Brug evt.Landlords eller Nettos pålægschokolade)

Fremgangsmåde:
Marcipanen rives så fint det nu kan lade sig gøre.
Rismel, kartoffelmel, marcipan og bagepulver blandes sammen i en skål.
Flormelis, smør/Fri og æg blandes sammen i en anden stor skål (skal ikke piskes).
Mel/marcipan-blandingen hældes over i den våde blanding og det vendes sammen.
Læg bagepapir i bunden af en springform/lille bradepande og hæld dejen i.
Kagen bages i 40 minutter ved 180 grader.

Glasuren: Chokoladen smeltes og hældes over.

Kagen kan fint fryses i mindre stykker.

The post Mazarinkage appeared first on FriMad.dk - glutenfri & laktosefri opskrifter.

Viewing all 156 articles
Browse latest View live